perjantai 10. maaliskuuta 2017

Kiintokantinen matalataipeinen kirjastosidos upotetuilla bindeillä




Blokki:
Taittele vihot ja tee esilehdet.
Laita blokki pahvien väliin.                                                     
Blokki puristimeen.


            Mittaa blokin päihin  0,7cm päätyommelta varten, loppu selkä jaetaan kolmeen osaan.

Merkkaa suorakulmalla merkit, myös etulehtiin. Vinoviiva auttaa kohdistamaan etulehdet myöhemmin.





ETULEHDET pois välistä ja sahalla syvennykset merkkien kohdalle. Etulehdet rei’itetään myöhemmin erikseen. Bindien kohdat lisäksi avarretaan viilalla sopivan levyisiksi ja syvyisiksi.



Rei’itä etulehdet. Viritä blokki ompelukehykseen ja ompele bindeille. Bindeiksi kestävää sopivan vahvuista pellavanarua, jonka päät on helppo hapsuttaa.



Hapsuta bindien päät ja liimaa ne kiinni suojapaperiin. Pakkaa blokki pahvien väliin. Liimaa selkä. Anna kuivua hetken ja leikkaa syrjät giljotiinilla.



Pyöristä selkä, laita blokki puristimeen ja lyö taipeet. Liimaa taivekangassuikaleet bindien   väliin. Leikkaa taivekangas bindihapsujen mukaan. Liimaa kangaskaitaleet kiinni suojapaperiin kiinni.





Kannet:
Kansipahvin paksuus = taipeen korkeus. Leikkaa sopivan korkuiset kansipahvit. Liimaa ne kiinni muutamalla liimatipalla suojapaperiin (irroitetaan myöhemmin).
Tee selän yli voimapaperista tiivis ja taipeisiin tiukasti menevä kappale. Liimaa se reunoistaan kiinni kansipahveihin.

       





Trimmaa kansien etusyrjät.
Nyt kannet ovat sopivan kokoiset ja irrotettavissa blokista. Ennen irroitusta laitetaan selkään nahka. Tarvitaan sopivan leveä ja korkea nahkakappale, josta ylä- ja alapää ohennetaan niin että taitettaessa selän ylä- aja alapäässä nahasta tulee tasapaksu kapiteelitaitosta tehtäessä.




Merkkaa kansipahviin nahan reuna. Levitä liimaa selkään ja kanteen niin, että liima ei tule ihan nahan reunaan asti. Nahan reuna tasataan.

 



 
Laita kapiteelitaitokseen sopivan mittainen narun pätkä. Kapiteelitaitos saa näin lisää muotoa.




 Muotoile kapiteelitaitos. Puikota taipeet.



Irroita kannet blokista. Kun selän nahkaa ei ohennettu kokonaan, on nyt syytä täyttää kantta. Tässä sopiva täyte on 0,6mm:n pahvi.




Tee nahkaan luulla syvennys 5mm päähän nahan reunasta, jolloin kluutin reuna painuu kuoppaan. Kiinnitä ylivetomateriaali.





Trimmaa sisäkannen sisäänlyönnit tarvittaessa.
Kannet voi kiinnittää liimaamalla etulehden kanteen, mutta tässä tapauksessa päädyin leikkaamaan etulehdestä saranan, jolla kannet kiinnittyvät. Sisäkansiin tulee erilliset peilit.
Liimataan selkä ja saranat. Sidos on kiintoselkäinen. Annetaan kuivua hyvin. Muista kosteussulut!



Koska saranan ja sisäkannen rajaan jäi huomattava kynnys, peitin sen liimaamalla kynnykseen toisesta reunastaan revityn 0,6mm pahvin. Kun peili liimataan kohdalleen, on lopputulos näin siistimpi.




Valmista!











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti