tiistai 27. kesäkuuta 2017

KIrjansitojakoulutusta Sastamalassa

Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitos on jo toistakymmentä vuotta ollut ainoa paikka Suomessa opiskella kirjansidontaa tutkintotavoitteisesti. Toisen asteen koulutus siirtyi Järvenpään nykyisestä Validiasta tuolloiseen Vammalan kaupunkiin vuonna 1994. Viisi vuotta myöhemmin koulutusvalikoimaa laajennettiin kaksivuotisella kirjansitojan ammattitutkintoon valmistavalla koulutuksella sekä sitä seuranneella samanpituisella kirjansitojan erikoisammattittutkintoon valmistavalla koulutuksella. Toisen asteen koulutus oppilaitoksessa loppui nykymuodossaan 2006 mutta ammattitutkintoon valmistavista koulutuksista on kuluvana vuonna alkanut kahdeksas ja erikoisammattitutkintoon valmistavista kuudes. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnon suorittaneita on aikojen saatossa kertynyt liki sata. Valmistuneet työskentelevät pääosiltaan kirjansitomoissa, arkistoissa, kirjastoissa, kouluttajina ja yrittäjinä.

Valmistava koulutus on monimuotoista ja toteutaan nykyään siten, että lukuvuoden aikana on kuukausittain kolmen päivän lähiopetusjakso, jota täydennetään ohjatulla harjoittelulla ja itsenäisellä opiskelulla työpaikoilla. Kesäkauden aikana tarjotaan kolme viikkokurssia, jotka ovat olleet aiheeltaan taidesidontaa, sidoshistoriaa ja kirjnkorjausta käsitteleviä.

Opettajina toimii paikallisten kirjansidontamestarin ja näyttötutkintomestarin lisäksi useita kotimaisia ja ulkomaisia ammattilaisia.

Kouluksen järjestää Sastamalan Aikuiskoulutusosasto ja oppisopimustoimisto AIKO.  

Tutustukaa myös yhteistyökumppaniimme: https://www.schmedt24.de/en/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti