torstai 27. huhtikuuta 2017

Esittely



Kirjansitojamestarikurssilaisen mietteitä
Tarja Hyvärinen

Kirjansidontapolkuni alkoi joitakin vuosia sitten pääkaupunkiseudun työväenopiston irtokansisidoskurssilla lahjakkaan ja innostavan taiteilijan Synnen ohjauksessa, ja siinä sitten meni pikkusormi. Ihastuin, innostuin ja kävin kaikki työväenopiston kirjansidontakurssit, mutta niiden jälkeen janosin lisää. Sitten kuulin, että taivas on olemassa Sastamalassa: hain Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen opiskelemaan kirjansitoja-kisällin tutkintoa, ja suoritin näyttötutkinnon marraskuussa 2015. Vuoden 2017 tammikuussa aloitin samassa opinahjossa kirjansitojamestarin opinnot. Tältä tieltä ei ole paluuta.
  
Monet kirjan teon tekniikat ja toteutustavat tulivat tutuiksi jo kisällikurssilla. Mestarikurssilla syvennetään kisällintaitojamme ja opitaan myös uusia tapoja toteuttaa tuo ihana, ihmeellinen,
hypisteltävä, tunnettava ja tunteita herättävä fetissi – kirja!

Oppimestarini, kaimani KirjaTarjan tavoin haluan oppia kirjan käsin tekemisestä kaiken. Koska aika hupenee uskomattoman nopeasti, kaiken oppiminen saattaa kuitenkin jäädä haaveeksi – mutta pitäähän ihmisellä olla unelma, jota kohti ponnistella.

 Luovat sidokset ja sidosten uudet sovellukset sekä väri- ja materiaalikokeilut kiehtovat minua. Mutta myös haastavien, rakenteeltaan monimutkaisten, perinteisten kiintokantisten kirjojen tekeminen viehättää ja samalla muodostaa tekemisen jatkumon tästä päivästä kauas menneisyyteen: ensimmäiset koodeksimuotoiset kirjathan on tehty jo lähes parituhatta vuotta sitten. Tämän tiedonvälityksen formaatin säilymisestä on siis takeita – toisin kuin tietoteknisten sovellusten. Kuka käyttää enää romppua? Tai kuka muistaa, mitä ovat korppu ja lerppu?

Kisällitutkinnon suoritettuani perustin yhden naisen yritykseni Binderin. Nettisivujen lisäksi tietoa Binderin tuotteista ja tekemisistä löytyy facebookista.

Tuotteitani ovat lokikirjat ja Pikkaraiset. Teen tilauksesta ja itselleni iloksikin uniikkeja kirjoja ja korjaan ajan hampaan kurjaan kuntoon raatelemat. Uniikkia kirjaa varten voit tuoda sisällön, vaikkapa matkamuistot, kansien väliin koottavaksi, tai teen sinulle tyhjän kirjan mielesi ja makusi mukaan. Siihen voit esimerkiksi sanoittaa, kuvittaa tai piirtää oman näköisesi tarinan.

 Kirjojani voi tilata nettisivujeni kautta tai sähköpostitse: info@binderi.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti