sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Kirjansidontavälineiden tunnistuskilpailu 2017

Kirjansidontavälineiden tunnistuskilpailu 
Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa 30.6.–1.7.2017

"Ovatko kirjansidontatyövälineet ja työvaiheet tuttuja?
Arvaatko mitä näillä välineillä tehdään?"

Pidimme Vanhan kirjallisuuden päivillä aiheesta kilpailun. Idea oli yhdistää työvälineet numeron avulla sopiviin käyttötarkoituksiin. Oikeat vastaukset sai heti tarkastaa kuvien ja tekstien avulla.

Kilpailuun valikoituneet työvälineet ja niiden vihjeselitykset olivat melkoisen vaikeita ja arvailijoiden kanssa käytiinkin monta hauskaa avustavaa keskustelua. Tavoite kuitenkin täyttyi hyvin: ihmetellä yhdessä kirjansidonnan moninaisia työvälineitä ja työvaiheita, jakaa tietoa ja herättää myös kiinnostus vanhaa taitoa kohtaan.

Kilpailuun osallistui yhteensä 62 vastaajaa. Kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin kirjapäivien päätteeksi kaksi käsin sidottua muistikirjaa. Voittajiksi valikoituivat Airi Sastamalasta ja Ritva Noormarkusta. Palkintokirjat on lähetetty arvonnan voittajille. Onnittelut! Toivottavasti kirjoille on käyttöä : )

Tässä vielä tunnistuskilpailussa olleet työvälineet, yhteensä kymmenen kappaletta, sekä niihin yhdistettävät vihjeselitteet. Kokeile montako tunnistat! Saat kuvat suuremmaksi klikkaamalla niitä. Oikeat vastaukset lopussa.





Tämän avulla painetaan kirjan selkään tekstiä.

Näillä muotoillaan nahkaisen kirjan selkäkohokkeita.

Tällä pyöristetään selkäpahvi.

Näitä voi käyttää apuna ommeltaessa kirjaa telineessä.

Tällä voidaan kullata vapaamuotoisia kuvioita.

Tällä ohennetaan nahkaa.

Tällä muotoillaan kirjan selkään pyöristys tai taive.

Tällä trimmataan kirjan syrjät tasaisiksi.

Tällä kiillotetaan etusyrjän kultaus tai kuviointi.

Tällä tasoitetaan ja kiillotetaan nahan pintaa.

.
.
.
.
.
.

Oikeat vastaukset:

1. Tällä kiillotetaan etusyrjän kultaus tai kuviointi.

Kourusyrjän kiillotuskivi, kleta

Pyöreäselkäisen ja taipeelle lyödyn kirjan etureuna on kovera. Kun lehtikultaa kiinnitetään koveraan syrjään ja syrjää kiillotetaan, tarvitaan hankaamiseen vastaava pyöreä muoto. Koiran hampaan muotoinen kleta on liukasta ja sileää kiveä, jottei kulta irtoa ja naarmuunnu kiillottaessa.

2. Tällä voidaan kullata vapaamuotoisia kuvioita.

Kultauspiikki

Kultauspiikki on nykyään Suomessa harvinainen työväline. Sillä voi periaatteessa kullata vapaasti sommiteltuja kuviota, pisteitä tai viivoja. Metallinen kärki kuumennetaan sopivaan lämpötilaan. Työkalun kapea kärki kiinnittää kullan nahalle kuumuuden, paineen ja liima-aineen yhteisvaikutuksella. Pallon muotoinen metallimassa varaa hyvin lämpöä, jolloin työskentelyä voi jatkaa kauemmin.

3. Näillä muotoillaan nahkaisen kirjan selkäkohokkeita.

Kohokepihdit, bindipihdit

Bindipihtejä käytetään, kun kirjan selässä on vanhalle nahkaselkäiselle kirjalle tyypilliset kohokkeet eli kohobindit. Pihtien avulla nipistäen täsmennetään bindien muotoa terävämmäksi ja samalla varmistetaan nahan tarttuminen. Muotoilu onnistuu, kun kasviparkittu nahka on juuri liimattu vehnäjauholiisterillä kirjan päälle ja on vielä kosteaa.

4. Tällä muotoillaan kirjan selkään pyöristys tai taive.

Taipeenlyöntivasara

Kirjan selkään muodostuu vihkojen taitteista ja ompelu­langasta turvotusta, jolloin selkäosa on paksumpi kuin muut osat kirjasta. Turvotusta poistetaan mm. muotoilemalla kirjan selkä pyöreäksi lyöden selkää sopivasti vasaralla. Kirjasta tulee miellyttävän näköinen ja helpommin aukeava. Kirja voidaan lyödä myös taipeelle, jolloin selkään tehdään puristimessa lyöden sienen kaltainen muoto. Taive on olennainen osa mm. perinteistä ranskalaista nahkasidosta.

5. Tällä trimmataan kirjan syrjät tasaisiksi.

Syrjähöylä

Kirjan syrjät voi tasoittaa tällä höylän kaltaisella laitteella joko ennen ompelua tai vasta ompelun jälkeen. Avuksi tarvitaan tietynlainen puinen puristin, jossa höylä kulkee ohjurin ohjaamana. Kirjan sivut asetetaan puristimeen höyläystä varten. Leikatessa höylää kiristetään tasaisesti kahvaa kääntämällä, jotta vain muutama sivu leikkautuu kerrallaan.

6. Tällä tasoitetaan ja kiillotetaan nahan pintaa.

Kiillotusrauta

Kiillotusraudan avulla nahan pintaa voi tasoittaa ja kiillottaa. Rautaa lämmitetään sopivasti ja nahkaa kiillotetaan pyörivin liikkein hankausjälkien välttämiseksi. Tasoitus voi olla hyödyllistä esimerkiksi kirjan selkää kullatessa, jolloin kulta erottuu paremmin.

7. Näitä voi käyttää apuna ommeltaessa kirjaa telineessä.

A- ja H-avaimet

Kirja ommellaan joskus ompelutelineessä tai nitomakehässä. Kun kirja ommellaan nyöriä ommeltukena käyttäen, teline on melkein pakollinen, jotta ompelu on sujuvaa ja ompelun saa kiristettyä kunnolla. Nyörit kiinnitetään telineeseen A-avainten avulla. Nauhoille ommeltaessa käytetään H-avainta.

8. Tämän avulla painetaan kirjan selkään tekstiä.

Kirjasinkasti

Messinkiset irtokirjakkeet asetellaan kastiin ja kiinnitetään kiristettävän ruuvin avulla. Kasti lämmitetään työhön sopivaan lämpötilaan hellalla tai kaasuliekillä. Kuumalla kastilla voi tehdä kostutettuun nahkaan tumman ns. sokeapainatuksen tai kultauksen lehti­kullalla.

9. Tällä pyöristetään selkäpahvi.

Selänpyöristyskaukalo

Puisessa kaukalossa on kätevä pyöristää kirjan kannen selkäpahvi. Ohutta pahvia hangataan puisen kapulan kanssa kourun pohjaa vasten. Kouru tukee pahvia, ettei pahvi pääse murtumaan liikaa. Pahvisuikale pyöristetään saman muotoiseksi kuin ommellun sisuksen selkä.

10. Tällä ohennetaan nahkaa.

Nahanohennuskone

Laitteeseen kiinnitetään terävä partakoneen terä. Nahan reuna tai nahkasuikale ohjataan terän alle ja nahkaa liikutetaan, jolloin terä vuolee tai halkaisee osan nahasta pois. Laitteessa on säätöruuvit ja talla, joiden avulla ohennuksen syvyyttä ja kaltevuutta säädetään.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti